Ποιοί είμαστε

Πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας παιδιών & ενηλίκων

Μαρία Ρενταρή - Σταματάκου

Φυσικοθεραπεύτρια MSc, NDT

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία - Μυοσκελετικές διαταραχές

Τα παιδιά σήμερα κάθονται περισσότερη ώρα από ότι τρέχουν. Το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος που οδηγεί σε όχι καλή μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού και κατ’ επέκταση σε αποκλίσεις στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας το μυοσκελετικό σύστημα αναπτύσσεται και διαμορφώνεται, προκειμένου να συνοδέψει το άτομο για την υπόλοιπη ζωή του. Οι αλλαγές είναι έντονες και πολλές φορές εξελίσσονται σε διαταραχές.

Από τις βασικότερες μυοσκελετικές παθήσεις στα παιδιά είναι η σκολίωση, η κύφωση, η λόρδωση, η πλατυποδία και η κοιλοποδία.

Σκολίωση: Η σκολίωση είναι η πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να προκληθεί από γενετικά ή αναπτυξιακά αίτια, σε γενικές γραμμές όμως οι λόγοι που την προκαλούν είναι άγνωστοι.

Λόρδωση: Η λόρδωση εμφανίζεται όταν το οσφυϊκό κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται υπερβολικά. Οι αιτίες εμφάνισής της είναι η κληρονομική προδιάθεση, η κακή στάση του σώματος και η καθιστική ζωή.

Κύφωση: Ως κύφωση ορίζεται η μεγάλη κύρτωση της σπονδυλικής στήλης προς τα μπρος, η γνωστή ως καμπούρα. Η κύφωση συνήθως εμφανίζεται στην πλάτη, ενδέχεται όμως να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η μέση και ο αυχένας.

Πλατυποδία: Στην πλατυποδία η φυσιολογική καμάρα του ποδιού είτε δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου είτε είναι μειωμένη, με συνέπεια το παιδί να πατά προς τα μέσα και το πόδι να αλλάζει θέση.

Κοιλοποδία: Στην κοιλοποδία η καμάρα του ποδιού δημιουργεί ένα πολύ υψηλό τόξο, το οποίο διατηρείται τόσο στην όρθια θέση όσο και στη βάδιση. Η κοιλοποδία είναι εξίσου επιβαρυντική με την πλατυποδία για τις αρθρώσεις.

Η αύξηση των μυοσκελετικών αποκλίσεων από διάφορους παράγοντες είναι το στοιχείο που μας οδηγεί στην πρώιμη παρέμβαση.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος του μυοσκελετικού συστήματος κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε απόκλιση στην μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, πληροφορίες ή να κλείσετε το ραντεβού σας 27350 22439 & 6987301466

appointment-icon

Κλείστε το ραντεβού σας!

Επιλέξτε την ημέρα που επιθυμείτε για το ραντεβού σας και επικοινωνήστε μαζί μας για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση σας.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα με Παρασκευή 09.00-21.00 κατόπιν ραντεβού

Υπηρεσίες


Παιδιατρική φυσικοθεραπεία


Ορθοπεδικές κακώσεις & παθήσεις


Αθλητικές κακώσεις


Νευρολογική Φυσικοθεραπεία


Αποκατάσταση Λεμφοιδήματος


Φυσικοθεραπεία Καρδιαγγειακών - Αναπνευστικών Παθήσεων


Εναλλακτικές Θεραπείες


Θεραπευτική Άσκηση


wcag-icon

Σμίκρυνση
Επαναφορά
Μεγέθυνση
Όξυνση αντιθέσεων